Rescue Tails and Tales

vzw Dagboek van een asielhond

<We_can_help/>

What are you looking for?

<Good_things_happen/> Welcome to Conference

Zar (©Julie Landrieu)

Geboortedatum: °2015 (geschat) – Geslacht: Reu – Ras: Kruising American Stafford

Afkomst: Ik ben ZAR, kort voor Zachtaardige Aanhankelijke Reu. Makkelijk te onthouden, toch?

Mijn roots zijn onduidelijker, net als mijn levensparcours. Ik kwam namelijk op 27 april 2020 als vondeling bij Dierenasiel Sint-Truiden terecht, waar er gezocht werd naar mijn vorige eigenaar maar tevergeefs… Er kwam niemand uit mijn verleden opdagen. Inmiddels verblijf ik al geruime tijd in een opvanggezin. Volg mijn avonturen op: https://www.facebook.com/Pleeghond-Zar-103222918580143

Kan in de wagen: Ja, tuuu-tuurlijk! Met een fijne atletische sprong.
Kan met kinderen: Grote kinderen wil ik overwegen.
Kan met katten: Brr… neen!
Kan met andere honden: Neen, dat had mijn herplaatsing ongetwijfeld een stuk makkelijk gemaakt.

Karakter: Ik ken een aantal commando’s, waaronder “zit”, en ik wil gerust een heel arsenaal aan nieuwe trucjes aanleren, als je dat belangrijk vindt. Dat ik leergierig ben, dat heb ik in het asiel ook al bewezen.

Wat me niet lukt is opschieten met soortgenoten of poezenbeesten. Ze liggen me niet… Wat me ongetwijfeld wel lukt is een liefhebber van mijn ras verblijden met mijn gezelschap! Mijn ideale baasjes? Actieve mensen die ontspannende wandelingen met mij willen maken in prikkelarme omgevingen. Ik ben een sterke reu die krachtig uit de hoek kan komen. Zo speel ik graag wild en onbezonnen. Baasjes die gewend zijn om met stevige honden om te gaan genieten dan ook de voorkeur.

Die kant van me zie je niet tijdens een eerste ontmoeting. Ik kom eerder kalm en bedeesd over. Ik beken, ik moet wennen aan onbekend gezelschap. Daarom ben ik eerder onzeker in eerste contacten… Rustig opbouwen vind ik het fijnst, dan bloei ik op mijn tempo wel open.

Zoek je een echte allemansvriend die helemaal uit de bol gaat bij bezoek? Dat ben ik niet, of nog niet. Wel ben ik heel aanhankelijk naar mijn vaste mensen toe, die vind ik géweldig! Bij bezoekers verkies ik een rustige introductie.

Ik ga trouwens graag mee op uitstap! Met de auto ga ik vlotjes mee, het liefst ga ik languit op de achterbank liggen… Lekker chill! Waar ik nog van tot rust kom? Een gevulde Kong, zalig vind ik dat… Bij voorkeur met aangepast lekkers, ik ben namelijk een allergiepatiëntje. In het asiel krijg ik aangepaste voeding. Een regelmatige check-up bij de dermatoloog is zeker aangewezen. Ik ben niet alleen een gevoelige jongen, ik heb ook een gevoelige huid.

Huisregels? Laat maar komen. Mits een positieve, beloningsgericht aanpak ben ik er zo mee weg. Zo leerde ik intussen ook rustig wandelen in rustige omgevingen en kreeg ik de Gentle leader vlot aangeleerd. Op wandeling maak ik normaal geen scène in het kruisen van soortgenoten. Gênant wordt het dus niet, als je met mij op stap gaat. Wandelen doe ik wel het liefst in bosrijk gebied, waar ik uitgebreid kan snuffelen en verkennen. Heerlijk, vind ik dat… maar ja, welke hond niet?

Voor nageslacht kan en wil ik niet meer zorgen, ik werd netjes gecastreerd tijdens mijn asielverblijf én aangezien geen chip noch vorige eigenaar kon aangeven onder welke naam ik door het leven ging, werd ik ZAR gedoopt!

Getuigenis vaste begeleider: “We weten weinig van Zar maar dit ontdekte ik ondertussen… Het is een echte mensenhond! Hij is het liefst bij mensen en vindt het echt niet leuk om alleen te zijn.
Overdag kan hij wat energie kwijt op de speelweide. Hij is door het dolle heen wanneer hij aangelijnd wordt, maar dit is niet om naar die speelweide te gaan, maar wel voor dat korte contact met zijn begeleider… Hij geniet daarom eens zo hard van zijn aandachtsmomenten! In een rustige omgeving, bij ons de huiselijke kamer, wordt hij dan ook rustig en knuffelt hij graag. Hij is dan zeer aanhankelijk.
We oefenen samen op het ‘rustig zijn binnenshuis’ en ‘de bench’. Hij krijgt dan een lekker gevulde Kong, die hij zonder problemen uitlikt in zijn bench. Hij legt zich ook vlot neer en ontspant. Op uit het zicht gaan oefen ik ook met hem. Hij blijft rustig tot hij merkt dat hij helemaal alleen is. Dan komt er wat onrust, maar we bouwen op. Uiteraard is dit in een asielomgeving nog anders dan thuis omdat hij echt uitkijkt naar die weinige aandachtsmomenten die we kunnen schenken!
Op wandeling is hij best sterk. Ik heb hem dan ook leren wandelen met een Gentle Leader en dit lukt nu goed. Hij wandelt dan mooi mee en krijgt in de velden of in het bos de kans om aan de lange lijn te snuffelen. Spelen met de bal op de speelweide is ook een succes! Zo kan hij even onbezonnen gek doen en spelen.
Hij gaat ook graag mee op pad met de wagen! Hij reageert niet naar mensen op wandeling. Honden houdt hij wel in het oog, maar hij blijft wel rustig met z’n hulptuigje. Ik ga zijn wandelingen uitbreiden naar een omgeving met meer honden en mensen, zodat ik daar ook wat meer over te weten kan komen.
Het is wel zo dat Zar een thuis zoekt waar hij niet elke dag veel prikkels moet ervaren. Een rustige omgeving is zeker aan te raden.
Ik hoop heel hard dat iemand ‘zijn of haar maatje’ in Zar ziet en eens wil kennismaken. Het blijft uiteraard belangrijk om goed te lezen wat hij exact nodig heeft. Zo is het voor mens en dier de meest aangename situatie. Ik ben er zeker van dat iemand hem heel gelukkig kan maken, en hij ook die iemand!”

Adoptie via:
Dierenasiel Sint-Truiden
Bedrijvenstraat 5797
3800 Sint-Truiden
+32 (0)11 69 53 07
info@dierenasielsinttruiden.be

Bij interesse check je best volgende pagina van het asiel:
https://www.dierenasielsinttruiden.be/dieren-in-het-asiel/adoptieprocedure-honden

Foto’s: Julie Landrieu
Tekst: Arianna

Meer info: https://www.dierenasielsinttruiden.be/dieren-in-het-asiel/zoekertjes-honden