Rescue Tails and Tales

vzw Dagboek van een asielhond

<We_can_help/>

What are you looking for?

<Good_things_happen/> Welcome to Conference

DAGBOEK VAN EEN ASIELHOND 1.0 – PROJECT

De ingrediënten voor een geslaagd project?

Een magisch dagboek gedurende 1 week… Happy tales lead to happy tails!

Het project Dagboek van een asielhond ontstond op 14 februari 2015. Ik, Arianna Thiré, riep dit project in het leven om zogenaamd onherplaatsbare asielhonden een verhoogde kans op adoptie te bieden. Met succes! Voor asielen verspreid over Vlaanderen draag ik mijn steentje bij voor de herplaatsing van de honden die in het dagboek de revue passeerden, meer bepaald langzitters, senioren, “moeilijke” rassen, duo’s, honden met een fysieke beperking, medische problemen of gedragsstoornissen, én ex-broodfok- of ex-labohonden.

Elke zondagavond verschijnt er een nieuwe dagboekhond op de Facebookpagina en op Instagram, die zich uitgebreid voorstelt van maandagmorgen tot zaterdag. Op zondag verschijnt het volledige fotoalbum en de volledige biografie op: 

Mellow

Ik lanceerde “Dagboek van asielhond Mellow” om mijn favoriete asielhond extra in de kijker zetten. Na Mellow verscheen Mino, dan Kito, … en zo bleef ik in mijn pen kruipen om asielhonden te promoten. Kortom, “Dagboek van een asielhond” werd een passie!

Vicky Bogaert, adoptante van Mellow

Een gepassioneerde dagboekschrijfster…

Beau

Ik adopteerde Beau als pup uit het asiel van Waasmunster, waar ik vrijwilligerswerk deed en waar zij op 28 maart 2008 geboren werd. Dé liefde van mijn leven, dé allerliefste soulmate en dé drijfveer voor alles wat ik nog wil doen in de toekomst.

An Smedts (Hondermooi)

In 2004 behaalde ik een master in de Toegepaste Taalkunde. Ik ben vertaalster van opleiding maar werk fulltime als projectverantwoordelijke in een internationale context. Liefde voor taal? Check!

Liefde voor dieren? Dubbele check! Mijn passie voor dieren heb ik van kinds af aan. Op mijn 15de werd ik vegetariër, intussen ben ik al lange tijd een zeer overtuigde en happy veganiste. Op heel jonge leeftijd ontfermde ik me over zwerfkatten in de buurt, bovenop de verzorging van mijn eigen huiskatten. Mijn grote liefde voor honden kwam er door vrijwilligerswerk in asielen in mijn vrije tijd. Zelf adopteerde ik Beau (Stafford X Rottweiler) uit het asiel waar ik destijds vrijwilligerswerk deed. Zij leerde mij dat geluk misschien niet te koop is, maar zeker wel ter adoptie is.

Ik schrijf het dagboek solo en beheer de sociale media. Op verlofdagen en in het weekend schuim ik de Belgische asielen af op zoek naar dé dagboekhond die een tikkeltje magie kan gebruiken.

Rescue is my favorite breed..

De lastigste dag verdwijnt in het niets als ik de blije snoet en het kwispelende staartje van mijn eigen hond zie als ik thuis kom. Zo glijdt ook de stress van een werkweek van me af als ik op stap mag voor het dagboek! Je komt in contact met zware gevallen van verwaarlozing, je ziet zaken waar je meer dan één nachtje van wakker ligt, maar het gevoel dat je ervaart als een dier, ondanks alle tegenslagen uit zijn verleden, de moed terugvindt om mensen te vertrouwen, dat gevoel is onbeschrijflijk. Als datzelfde dier dan uiteindelijk een superleuk baasje vindt, dan krijg je het koud en warm tegelijkertijd, dan stromen er al eens traantjes, van ontroering maar vooral ook van blijdschap.

Het blijft voor mij een raadsel waarom mensen opteren voor een hond van een kweker terwijl onze asielen bomvol zitten met leuke honden die geduldig zitten te wachten op een tweede kans. Voor velen is het waarschijnlijk nog taboe, maar asielhonden zijn echt geen bloeddorstige, onhandelbare wezens. Vrijwel altijd ligt het aan hun vorige baasjes die bezweken voor een pup die later veel te groot bleek uit te vallen of zichzelf niet kon opvoeden, aan mensen die te weinig onderzoek deden naar het ras dat ze aanschaften, die niet wisten dat honden beweging en mentale uitdaging nodig hadden, of aan eigenaars die de kosten van een dier onderschat hadden.

Asielliefdes

Toen ik in het lokale asiel startte had ik amper ervaring met honden. Ik verloor mijn hart – intens – aan Bo (Stafford X Bull Terriër) en ontdekte zo mijn liefde voor deze snuggle breedsIk noemde mijn Beau naar de bijzondere Bo die mijn passie voor asielhonden en herplaatsing aanwakkerde.      

Vicky Bogaert (the untold) – hond: Spike

Een fantastisch netwerk…

Samenwerken

Als we onze krachten bundelen, dan bereiken we meer. Daar ben ik heilig van overtuigd. Ik ben dan ook énorm dankbaar voor de vele samenwerkingen in de loop der jaren en kijk alvast uit naar nieuwe vormen van samenwerking! Samen kunnen we écht een verschil maken.

Iedere like, reactie en deelactie tovert een glimlach op mijn gezicht. Het is niet alleen motiverend voor mij, als dagboekschrijfster, om te weten dat jullie meelezen en meeleven. Bovendien wordt de kans op een succesvolle herplaatsing met elke actie van jullie groter. Hoe groter het bereik, hoe groter de kans op een gouden mand!

Julie Landrieu (VACHT)

Uiteraard dragen er intussen heel wat mensen hun steentje bij. Zo gingen er al heel wat professionele fotografen met me mee op pad: Julie van VACHT Fotografie, Vicky van the untold, Katrien van Best4Besties, Sofie van Stubborn, Raf van VDB Foto’s, Peter van Peter Engelen Hondenfotografie, Ans van MyKingdom Photography, Els van Art ED Studio, Deborah Puylaert van Cherryblossom D. Photography, Fien Cox, … Zij staan in voor het mooie beeldmateriaal dat ik dagelijks publiceer in het dagboek, waarvoor dank!

Wie draagt nog meer zijn steentje bij?

– Hondenmagazine WOEF door me maandelijks een pagina te gunnen voor een dagboekhond.
– Bedrijven door materiële schenkingen: Sneakersandpaws & Wablaf (bandana’s), Hupple (lekkers en leuks) en Flying Tiger België (speelgoed).
– Bekende gezichten door met de honden te poseren tijdens de fotoshoots (Philippe Geubels, Linda Mertens, Michel Vandenbosch, Anke Buckinx, Kato, Margriet & Celien Hermans, Pol Goossen, …) en door ze extra in de kijker te zetten (An Lemmens).

En natuurlijk de vele volgers… Zij zorgen voor een groot bereik, een ander bereik dan de asielhonden doorgaans hebben binnen hun eigen asiel.  De vele deelacties en reacties geven mij elke dag weer de goesting om dit project verder te zetten.

Tussen die volgers schuilen nu ook tal van fantastische adoptanten die mij op de hoogte houden van de avonturen van hun dagboekhond. Er kan geen grotere glimlach op mijn gezicht getoverd worden dan wanneer er een update of foto in mijn inbox belandt van een geadopteerde dagboekhond. Die glimlach tover ik op mijn beurt dan ook weer graag op de gezichten van anderen door de updates te delen met de fans van de dagboeklieverds.

Met z’n allen maken wij van dit project een succes! Bedankt aan al wie hier deel van uitmaakt!

FAQ’s:

– Waar verblijven de dieren?

Meestal in asielen, soms in opvanggezinnen, afhankelijk van de organisatie. Honden van particulieren komen niet in aanmerking voor een dagboekweek.

– Met welke asielen/ organisaties werkt het dagboek samen?

Ik ga samen met een fotografe naar alle asielen of organisaties die een aanvraag indienen. 

– Welke honden komen in aanmerking?

Honden die asielen zelf niet of moeilijk herplaatst krijgen en beantwoorden aan een van volgende criteria: senioren, duo’s, langzitters, moeilijker te herplaatsen rassen, broodfok- en ex-labohonden, honden met een gedragsstoornis of fysieke beperking en verwaarloosde honden.

– Hoe gaat de adoptie van een dagboekhond in zijn werk?

Extra vragen kan je in PB aan mij stellen, een afspraak maak je rechtstreeks met het asiel. De effectieve matching en de adoptieformaliteiten gebeuren door het asiel. Aangezien dit project vrijwilligerswerk is, gaat het adoptiegeld integraal naar het asiel.

– Wie doet de opvolging?

Het is uiteraard de taak van het asiel, maar ik houd ook zelf, los van het asiel, contact met de adoptanten. Mijn hart maakt nog steeds een sprongetje bij iedere foto en iedere update die ze mij bezorgen. Als ze mij vragen “waarom?”, daarom dus!

Poot erop!

Ik kies bewust voor uitdagingen. Het zijn zij die ons net extra nodig hebben om hun doorlooptijd in een asiel te beperken. Met gebundelde krachten zetten we alles op alles om een happy end in de wacht te slepen.

Katrien De Jongh

Vragen?

Neem contact op:

dagboekvaneenasielhond@gmail.com

Sofie Debie