Rescue Tails and Tales

vzw Dagboek van een asielhond

<We_can_help/>

What are you looking for?

<Good_things_happen/> Welcome to Conference

Chareltje – in optie! (©opvanggezin)

Geboortedatum: 2022 Geslacht: Reu – Ras: Kruising Groenendaeler

Afkomst: Liefhebbers van jeugdige honden, dit is jullie kans. Je ziet ze niet vaak in dit dagboek. Ik geraakte door de bikkelharde screening omwille van mijn afkomst. Die begint met de letter B en eindigt op fokker. Mijn roots liggen in het buitenland, mijn toekomst ligt hier, in België, of Nederland. Mijn blafje kan ik ongetwijfeld nog afstemmen op onze noorderburen. Ik kwam bij Dierenasiel Veeweyde Turnhout terecht na een inbeslagname. Ik werd niet alleen vergezeld door een hele reeks andere honden, maar ook door giardia en kennelhoest. Na een weekje bij de dierenarts werd ik overgebracht naar het asiel. Daar verbleef ik een 3-tal weken. Sinds 22 november 2022 geniet ik van de goede zorgen van mijn opvangmama, en tevens gedragsbiologe, Laura Bangels van Gedragscentrum voor honden.

Karakter: Ik ben Charel, Chareltje voor de vrienden, én vriendinnen. Naar alle waarschijnlijkheid ben ik een kruising Groenendaeler. Rond mijn sekse heerst geen twijfel. Gezien al het testosteron dat door mijn jonge lijf giert, ben ik 100% reu te noemen. Een heuse macho ben ik niet, of nog niet, maar wel een pubertje van formaat. Op onze nationale feestdag word ik 1 jaar om precies te zijn. 

 Ik neem op verschillende fronten liever het zekere voor het onzekere. Voorspelbaarheid, ik ben allicht niet de enige hond die er fan van is? Bij een eerste contact stel ik me dan ook terughoudend op. Ik zoek in zo’n situaties vooral steun bij Laura en, jawel ik beken, ik durf onbekenden op afstand te proberen houden via een blafpartij. De grompartij krijg je cadeau als je me gaat aanstaren. Als je me niet direct benadert en jezelf rustig installeert, dan neemt mijn nieuwsgierig de bovenhand en val je ten deel aan mijn meest interessante partij, de snuffelpartij. Als je slaagt voor die test, dan is het ijs veelal gebroken. Bij een volgende ontmoeting moet ik me bedwingen (wat op mijn leeftijd niet altijd lukt) om je helemaal af te likken en mezelf op je schoot te wringen.

Bij mijn opvangmama ben ik enig kind, op een poezenbeest na maar we leven gescheiden van tafel en bed. In harmonie samenleven met katachtigen behoort misschien wel tot de mogelijkheden, áls ik de tijd krijg om eraan te wennen en de kat in kwestie me niet voortdurend de stuipen op het lijf wil jagen. Een zeker jachtinstinct is ook aan mijn kant aanwezig. Sturing en management zullen de sleutel tot succes zijn! Een matching met een reu of teefje is een optie. Allicht kan ik veel leren van een rolmodel, maar een must is het niet. Ook solo zal ik mijn draai vinden in het leven, bij de juiste mensen natuurlijk!

Mijn persoonlijke voorkeur gaat in ieder geval uit naar een volwassen, stabiel exemplaar. Voor kinderen die synoniem staan voor drukte en tumult pas ik liever. Ik vind mezelf een tikkeltje te enthousiast en te impulsief voor hen. Eerlijk is eerlijk! Rustige kids (8+) met een portie zelfbeheersing en kennis (of interesse voor) hondenetiquette wil ik gerust eens besnuffelen. Zoals ik je al vertelde kom ik snel los na een gewenningsperiode. Bij mensen met de nodige ervaring is het soms na 5 minuutjes al geklonken. Alles hangt af van de benadering. Naar bekende mensen toe ben ik óntzettend lief, al zeg ik het zelf.

Bij mijn opvangmama woon ik in een landelijke, prikkelarme omgeving. Het creëert rust in mijn hoofd. Ondanks mijn gebrekkige socialisatie in het verleden wende ik vrij snel aan dagdagelijkse dingen zoals de tv en de microgolf. Ik kan nu binnenshuis chillen als de beste en zit ondanks mijn groeischeut nog heel graag op de schoot.

Tijd om een en ander op te biechten… Ik heb uiteraard ook werkpunten. Zo ga ik bij prikkels heel snel in een vrij hoge staat van opwinding. Ik ben een reu van uitersten. Ik kan ontzettend rustig zijn, maar ook ontzettend opgewonden. Ik heb aanleg voor bezitsagressie. Door de consequente aanpak en training van mijn opvangmama is dit er zo goed als uit. Er zijn nog 2 zaken die ik behoorlijk onweerstaanbaar vind: sloffen en kussens. Ik beken, ik durf ze nog te stelen en te happen als je mijn 2 lievelingsobjecten zomaar terug wil claimen. Ik sta wel open voor onderhandeling (lees: ruilen met lekkers!). In het begin jeukten mijn poten bij alles wat in een huis kan rondslingeren. Geen handdoek was veilig. Die periode ligt achter me, op sloffen en kussens na! In het begin voelde ik me in heel wat situaties onveilig. Een harnas aandoen volstond al om dreiggedrag uit te lokken. Dit zou kunnen terugkeren bij een foute aanpak, nu is dit in ieder geval onder controle. Verdere autotraining is wenselijk. Ik heb stress in de wagen en word snel wagenziek. Cerenia tegen de misselijkheid doet gelukkig zijn werk.

Ik heb al een hele weg afgelegd, maar ik ben er nog niet 100%. Zoek je de perfecte hond? Dan ben ik geen match voor jou. Heb je ervaring, ben je innerlijk de rust zelve en woon je ook in een rustige buurt? Dan kunnen we onderhandelen. Zorg jij voor lekkers? Alle jeugdige gekheid op een stokje, ik heb nood aan begrenzing, management, rust en rustgevende activiteiten. Dan alleen heeft onze relatie kans op slagen. Tijd voor wat positiviteit na mijn zware biecht, want pluspunten, ook die zijn er bij de vleet! Zo kan ik perfect alleen thuis blijven. De bench beschouw ik als mijn veilige stek, maar ook los gedraag ik me picobello! Ik slaap ‘s nachts de hele nacht door. Zindelijkheid? Check! De nachten spendeer ik niet in de bench, gewoon lekker vrij in huis. Dubbel check!

Mijn opvangmama omschrijft me als intelligent en leergierig. Bank vooruit en kus van de juf? Zoals ik al aangaf, volg ik speur- en detectieles. Spelen kan ik als de beste, en ik kan mezelf ook makkelijk 30 minuutjes entertainen als er speelgoed in de buurt is. Ook met een lekker kauwbeen ben ik eventjes zoet! In een ideale wereld kom ik terecht bij actieve mensen. Bij voorkeur maak ik 2 wandelingen per dag, voor 1 wandeling en een andere extra activiteit zet ik ook mijn poot onder een adoptiecontract. Kennis van een hondentaal is een must, ervaring met honden spreekt dan ook voor zich. Ik wil heel graag betrokken worden en iemands beste maatje worden. Een rustige omgeving, een goed omheinde tuin, een knusse schoot en een stevig paar wandelschoenen staan eveneens op mijn verlanglijstje. 


Adoptie via:

Dierenasiel Veeweyde Turnhout
Toekomststraat 4
2381 Weelde-Statie
014/65.86.26

info@veeweydeweelde.be

Foto’s: opvanggezin
Tekst: Arianna Thiré