DAGBOEK VAN EEN ASIELHOND

De ingrediënten voor een geslaagd project?

Een magisch dagboek… Happy tales lead to happy tails!

Dit dagboek ontstond op 14 februari 2015. Ik riep dit project in het leven om zogenaamd onherplaatsbare asielhonden een verhoogde kans op adoptie te bieden. Met succes! Voor asielen verspreid over Vlaanderen herplaatste ik intussen 90% van de honden die in mijn dagboek de revue passeerden, meer bepaald langzitters, senioren, “moeilijke” rassen, duo’s, honden met een fysieke beperking of gedragsstoornis én ex-broodfok- of ex-labohonden.

Het dagboek kende in de loop der jaren verschillende vormen. De dag van vandaag verschijnt er elke zondagavond een nieuwe dagboekhond op de Facebookpagina, de site én Instagram, die zich voorstelt van maandagmorgen tot zaterdag. Op zondag verschijnen er updates van de geadopteerde doggies.

Een gemotiveerde dagboekschrijfster!

In 2004 behaalde ik een master in de Toegepaste Taalkunde aan HoGent. Ik ben dus vertaalster van opleiding en werk fulltime in een internationale context. Liefde voor taal? Check!

Liefde voor dieren? Dubbele check! Mijn passie voor dieren heb ik van kinds af aan. Op mijn 15de werd ik vegetariër, intussen ben ik een zeer overtuigde en happy veganiste. Op heel jonge leeftijd ontfermde ik me over zwerfkatten in de buurt, bovenop de verzorging van mijn eigen huiskatten. Mijn grote liefde voor honden kwam er door het vaste vrijwilligerswerk in asielen. Zelf adopteerde ik 2 asielhonden: Beau (Stafford X Rottweiler) en Amy (Stafford X Labrador). Zij leerden mij dat geluk misschien niet te koop is, maar zeker wel ter adoptie is.

Sinds 2006 zet ik me in als allround vrijwilliger binnen verschillende dierenasielen. Zo startte ik als wandelaar in mijn vrije uren, maar al snel bood ik ook ondersteuning bij administratie: ik ontwierp affiches en opvolgingsdocumenten, zorgde voor beeld- en tekstmateriaal én beheerde sociale media. Daarnaast trainde ik actief met de honden, deed ik intakes en matchings en legde ik huisbezoeken af. Tegelijkertijd was ik secretaris en surrogaatmama voor papfleskittens binnen een poezenopvang en zette ik een zwerfkattencampagne op poten binnen mijn gemeente. Sinds 2015 focus ik me op het project Dagboek van een Asielhond.

Ik schrijf het dagboek solo. De pagina wordt ook door mij alleen beheerd. Op verlofdagen en in het weekend schuim ik de Belgische asielen af op zoek naar dé dagboekhond die een tikkeltje magie kan gebruiken.

Mijn ultieme levensdroom? Een eigen dierenasiel in Oost-Vlaanderen runnen. Niet zomaar éen asiel, maar eentje met dierenwelzijn in het kwadraat, een doordacht management, hedendaagse marketing, gegarandeerde klantvriendelijkheid en een groot netwerk. Het gigantische hart voor dieren én managementskills? Triple check!

Een fantastisch netwerk!

Uiteraard dragen er intussen heel wat mensen hun steentje bij. Zo gaan bevriende professionele fotografes met me mee op pad: VACHT FotografieStubbornSilver Sixpence StudioHondenkapsalon hond in’t GroenMyKingdom PhotographyThe ED Photography, …

Wie draagt nog meer zijn steentje bij?
– An Lemmens door dagboekhonden mee in de kijker te zetten.
– Hondenmagazine WOEF door me maandelijks 2 pagina’s te laten vullen.
– Enkele bedrijven door materiële schenkingen: Hupple (lekkers en leuks), Sneakersandpaws & Wablaf (bandana’s) en Flying Tiger België (speelgoed).
– Gedragstrainers door hun kennisdeling & coaching: DoggytalkWablafFlappies Hondentraining & De Puppycoach.
– Bekende gezichten door met te honden te poseren tijdens onze fotoshoots (Philippe Geubels, Linda Mertens, Michel Vandenbosch, Anke Buckinx, Margriet & Celien Hermans, Pol Goossen, Kato …)

En natuurlijk de vele volgers… Zij zorgen voor een groot bereik, een ander bereik dan de asielhonden doorgaans hebben binnen hun eigen asiel.  De vele deelacties en reacties geven mij elke dag weer de goesting om dit project verder te zetten, ook in veel te drukke tijden.

Tussen die volgers schuilen nu ook tal van fantastische adoptanten die mij op de hoogte houden van de avonturen van hun dagboekhond. Er kan geen grotere glimlach op mijn gezicht getoverd worden dan wanneer er een update of foto in mijn inbox belandt van een geadopteerde dagboekhond. Die glimlach tover ik op mijn beurt dan ook weer graag op de gezichten van mijn lieve volgers.

Met z’n allen maken wij van dit project een succes! Bedankt aan al wie hier deel van uitmaakt!

Enkele FAQ’s:

– Waar verblijven de dieren?
Meestal in asielen, soms in opvanggezinnen, afhankelijk van de organisatie. Honden van particulieren komen niet in aanmerking, die verwijs ik door naar een officiële organisatie.

– Met welke asielen/ organisaties werkt het dagboek samen?
Ik ga samen met een fotografe naar alle asielen of organisaties die een aanvraag indienen. Dit doet de verantwoordelijke via het aanvraagformulier op deze site.

– Welke honden komen in aanmerking?
Honden die asielen niet zelf herplaatst krijgen en beantwoorden aan een van volgende criteria: senioren, duo’s, langzitters, “moeilijke” rassen, broodfok- en ex-labohonden, honden met een gedragsstoornis of fysieke beperking en verwaarloosde honden.

– Hoeveel kost zo’n dagboekhond?
Het adoptiegeld gaat integraal naar het asiel. Ik informeer zelf niet naar de bedragen, dat doe je bij interesse rechtstreeks bij het asiel zelf. De contactgegevens staan in elke post.

– Wie moet ik contacteren om een dagboekhond te ontmoeten?
Extra vragen kan je in PB aan mij stellen, een afspraak maak je rechtstreeks met het asiel.

– Wie doet de opvolging?
Het is uiteraard de taak van een asiel, maar… Ik doe het zelf ook, los van het asiel, voor elke geadopteerde hond. Ik heb met alle adoptanten een erg leuk contact. Mijn hart maakt nog steeds een sprongetje bij iedere foto en iedere update die ze mij bezorgen. En zo kan ik jullie ook op de hoogte houden!

Foto’s (boven): Silver Sixpence Studio